From time to time, The Manifold produces stand-alone stories that either emerge in the course of a long-term investigation, or are completely autonomous. Here’s a selection of stories we have published in other outlets.
-
Το Πέραμα δεν είναι μεμονωμένο περιστατικό — Μέρος Α΄
Solomon (in Greek)
Η καταδίωξη με καταιγισμό πυρών από αστυνομικούς, που οδήγησε στον θάνατο του νεαρού άντρα, εμφανίζει μεγάλες ομοιότητες με μια σημαντική υπόθεση για το ζήτημα της αστυνομικής αυθαιρεσίας, στην οποία το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο καταδίκασε την Ελλάδα το 2004. Η υπόθεση Μακαρατζή ήταν η δεσπόζουσα σε μια ομάδα υποθέσεων του ΕΔΔΑ οι οποίες αφορούν παράνομη βία των ελληνικών διωκτικών αρχών και την αποτυχία τόσο των πειθαρχικών όσο και των δικαστικών διαδικασιών να την περιορίσουν. Το Συμβούλιο της Ευρώπης εξακολουθεί να ζητά από την Ελλάδα να λάβει μέτρα για την αντιμετώπιση της αστυνομικής βίας.
-
Νοθεία στη δημόσια διαβούλευση
Reporters United (in Greek)
Ο υπουργός Δικαιοσύνης που εισηγήθηκε την πρόσφατη «μεταρρύθμιση» για την «υποχρεωτική συνεπιμέλεια» ισχυρίστηκε δημοσίως ότι τα σχόλια των πολιτών στη δημόσια διαβούλευση κυμάνθηκαν σε επίπεδο ρεκόρ και αποτελούν απόδειξη ότι η κοινωνία συντάχθηκε με τον νέο νόμο. Η ανάλυση των δεδομένων δείχνει ωστόσο ότι η δημόσια διαβούλευση νοθεύτηκε, καθώς περισσότερα από 7.000 ή το 63% των σχολίων που υποστηρίζουν το νομοσχέδιο είναι προϊόντα αντιγραφής και επαναλαμβάνονται ως και εκατοντάδες φορές το καθένα.
-
Τι (δεν) έκανε η Λίνα Μενδώνη στην υπόθεση του «αμαρτωλού» Ταμείου Αλληλοβοήθειας
Inside Story (in Greek)
Ο φάκελος στην κατοχή του inside story για τις διώξεις στελεχών του Ταμείου Αλληλοβοήθειας του υπουργείου Πολιτισμού, δείχνει την αποτυχία της υπουργού να πράξει τα δέοντα στην πιο πολύκροτη υπόθεση διαφθοράς στην υπηρεσία της οποίας προΐσταται.
-
«Συγχαρητήρια υπουργέ!» Εκπαιδευτική μεταρρύθμιση με επήρεια ΗΠΑ
Reporters United (in Greek)
Η τρέχουσα μεταρρύθμιση του υπουργείου Παιδείας ανοίγει τον δρόμο για την υλοποίηση των αμερικανικών στόχων σχετικά με την εκπαίδευση στην Ελλάδα, όπως περιγράφονται σε Έκθεση Στρατηγικής του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ από το 2018. Οι στόχοι αυτοί αντανακλούν συγκεκριμένες γεωπολιτικές επιδιώξεις, ενώ δεν συνάδουν με τον υφιστάμενο προσανατολισμό της ελληνικής ακαδημαϊκής κοινότητας προς τον ευρωπαϊκό χώρο.
-
Shift in Chinese energy investments set to help Greece reach climate targets
Clean Energy Wire (in English)
China’s engagement in the Greek energy sector was mainly directed at Piraeus port and fossil fuel power, but this is shifting following Greece’s setting of a coal phase out date. After years of lagging behind other European countries in transitioning away from fossil fuels, Greece took a major step in September 2019 when it committed to phase out coal power by 2028 as part of its effort to reach climate neutrality by 2050. Chinese investments in its clean energy sector will be key to getting there.
-
Shift in Chinese energy investments set to help Greece reach climate targets
China Dialogue (in English)
China’s engagement in the Greek energy sector was mainly directed at Piraeus port and fossil fuel power, but this is shifting following Greece‘s setting of a coal phase out date.
-
The Covid-19 crisis highlights Greece’s media problem
International Press Institute (in English)
The highly partisan way in which funds were distributed by the Greek government during the pandemic, reveals that freedom of the press is in a dire state in the country.
-
Περιμένοντας τη «Δίκαιη Μετάβαση» στη μετα-λιγνιτική εποχή
Inside Story (in Greek)
Σε όλη την Ευρώπη, ο άνθρακας οδεύει προς την έξοδο. Καταναλωτές και περιβαλλοντικές οργανώσεις ελπίζουν ότι το πέρασμα στην καθαρή ενέργεια θα μεριμνήσει για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας και την καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχειας. ΕΕ και κράτη-μέλη δεν έχουν καταλήξει στις λεπτομέρειες της μετάβασης – και τα άλυτα προβλήματα είναι πολλά. Αυτό είναι το τελευταίο μέρος της μεγάλης έρευνας των The Manifold και Γιουστίνα Πιτσκάτοφσκα με τίτλο «Το τέλος του λιγνίτη».
-
Krótka opowieść o końcu węgla
Biznes Alert (in Polish)
Energia elektryczna w Polsce i Grecji nadal w dużej części wytwarzana jest z mocno obciążającego środowisko węgla brunatnego. Przez szereg lat oba kraje miały wspólny interes w tym, by na poziomie UE bronić takiego stanu rzeczy. Pomagały w tym skuteczny lobbing oraz skłonność UE do tego, by wspierać przede wszystkim rozwój gospodarczy, a nie kwestie klimatu i środowiska. Jednak na naszych oczach te czasy odchodzą do przeszłości – piszą Justyna Piszczatowska z zespołem The Manifold.
-
Πολωνία & Ελλάδα: Οι ηττημένοι του λιγνίτη
Inside Story (in Greek)
Επί σειρά ετών, η Πολωνία και η Ελλάδα επιχείρησαν να διασώσουν τη λιγνιτική ηλεκτροπαραγωγή τους. Ευρωπαϊκές πολιτικές και πιέσεις της αγοράς, άλλοτε ανέκοψαν και άλλοτε ευνόησαν τις προσπάθειές τους. Τώρα, αυτή η ιστορία τελειώνει απότομα και οι δύο χώρες βγαίνουν ηττημένες.
-
Από το μονοπώλιο της ΔΕΗ στον ανταγωνισμό
Inside Story (in Greek)
Εκτός από περιβαλλοντικά επιζήμια και πλέον οικονομικά ασύμφορη, η λιγνιτική ηλεκτροπαραγωγή είναι και κάτι ακόμα: το βασικό μέσο με το οποίο η ΔΕΗ δέσποζε στην αγορά ενέργειας, με πολλές κατηγορίες να τη συνοδεύουν για κατάχρηση αυτής της θέσης. Τώρα, ενόψει των αλλαγών στην αγορά και της μείωσης της επιρροής των λιγνιτικών μονάδων στην παραγωγή, η κυρίαρχη θέση περνάει σταδιακά στον ιδιωτικό τομέα, όπου μένει να απαντηθεί εάν οι εξαγγελίες περί ελεύθερου ανταγωνισμού θα ισχύσουν ή θα καταστούν κενό γράμμα.
-
Πτολεμαΐδα V: Το ακάνθινο στεφάνι της ΔΕΗ
Inside Story (in Greek)
Όταν αποφασίστηκε η κατασκευή μιας υπερσύγχρονης λιγνιτικής μονάδας στον ελληνικό βορρά, το ενεργειακό μέλλον της χώρας προδιαγραφόταν διαφορετικό. Σήμερα, το φαραωνικό έργο κόστους €1,4 δισ. πλησιάζει την ολοκλήρωσή του, αλλά ο στόχος της οικονομικής βιωσιμότητάς του φαίνεται ανέφικτος, ενώ παρατείνει την εξάρτηση της Ελλάδας από τον λιγνίτη. Για όποιον δεν εθελοτυφλούσε, ωστόσο, τα προμηνύματα αυτού του αδιεξόδου ήταν ορατά, πριν ακόμα ξεκινήσει η κατασκευή της μονάδας.
-
Czy w Polsce jest klimat na zmianę?
Biznes Alert (in Polish)
Nadchodzące miesiące będą w Unii Europejskiej okresem coraz szybszych działań w zakresie redukcji emisji CO2. Czy uda się tym razem ustanowić wspólną politykę energetyczno-klimatyczną? – zastanawia się Justyna Piszczatowska wraz z zespołem The Manifold.
-
Η κλιματική αλλαγή και το αδιέξοδο του ελληνικού λιγνίτη
Inside Story (in Greek)
Το inside story παρουσιάζει την έρευνα της σύμπραξης δημοσιογράφων από δύο χώρες, την Ελλάδα και την Πολωνία. Οι χώρες επιλέχθηκαν για την κοινή τους στάση απέναντι στους περιβαλλοντικούς στόχους που έθετε κατά καιρούς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την αφοσίωσή τους στα ορυκτά καύσιμα.
-
Griechenland: Wo Kinder in Kliniken verwahrt werden
Deutsche Welle (in German)
Sie leben am Rande der Gesellschaft – und sie leben in Krankenhäusern: Kinder in Griechenland, die ohne Familie aufwachsen. Krank sind sie nicht, aber ohne ein Zuhause. Hoffnungen richten sich auf ein neues Pflegesystem.
-
Greece’s hospitals are ill-suited homes for kids
Deutsche Welle (in English)
Vulnerable and abandoned children languish in unsuitable hospitals for years in Greece, even when they are not ill. A new foster care system might offer a solution, but it remains incomplete.
-
In Greece, the line between conservative journalism and political campaigns blurs
The Columbia Journalism Review (in English)
Fake news has been normalized, through a merger of the mainstream media and political parties. And this newly networked misinformation apparatus serves a far-right agenda.
-
Greece child protection services ‘disjointed and inadequate’
Al Jazeera (in English)
Successive governments are structurally unable to organise coherent system of child protection, experts say.
-
Τα παιδιά και το κράτος – Μέρος Δ΄: Όσοι δεν αξίζουν να ζουν με τους ανθρώπους
Δημοσιογραφία (in Greek)
Από τις δυσκολίες των προγραμμάτων αναδοχής ως το κολαστήριο των Λεχαινών, η κατάσταση που αντιμετωπίζουν τα παιδιά που βρίσκονται εκτός οικογένειας αποτελεί ντροπή για ένα σύγχρονο κράτος. Ό,τι θετικό συμβαίνει στον τομέα της παιδικής προστασίας οφείλεται σε έναν κύκλο ειδικών και αξιωματούχων, πλήρως αφοσιωμένων στον σκοπό. Θα μετατραπούν ποτέ οι πρωτοβουλίες των ειδικών σε ένα πλήρες σύστημα;
-
Τα παιδιά και το κράτος – Μέρος Γ΄: Η εξιλέωση της Πρόνοιας
Δημοσιογραφία (in Greek)
Η αυτοκτονία της 29χρονης Έλενας μετά την πολύχρονη κακοποίησή της, συντάραξε την κοινή γνώμη της Κύπρου και της Ελλάδας. Δυστυχώς, για καμία από τις δύο χώρες δεν ήταν μοναδικό περιστατικό. Το κυπριακό κράτος πρόνοιας επιχειρεί πιο δυναμικά τα τελευταία χρόνια να καλύψει το έλλειμμά του στην παιδική προστασία—και, σε κάποιες περιπτώσεις, τα αποτελέσματα είναι ελπιδοφόρα.
-
Τα παιδιά και το κράτος – Μέρος Β΄: Εδώ είναι Ελλάδα
Δημοσιογραφία (in Greek)
Από όλα τα «τέρατα» που έχουν να αντιμετωπίσουν τα κακοποιημένα παιδιά, την πιο συχνή εμφάνιση κάνει ο κρατικός Λεβιάθαν. Οι δεκάδες κατακερματισμένες υπηρεσίες που έχει σχηματίσει κατά καιρούς, άλλοτε δεν λειτουργούν, άλλοτε αδυνατούν να βρουν σημεία επαφής με άλλους φορείς. Το τίμημα είναι η συνεχής «δημιουργία» πλαισίων παιδικής προστασίας—μόνο κατ’ όνομα.
-
Τα παιδιά και το κράτος – Μέρος Α΄: Αυτοί που δεν ήξεραν
Δημοσιογραφία (in Greek)
Δεν είναι ασυνήθιστο να γίνονται γνωστές κάποιες υποθέσεις παιδικής κακοποίησης· αυτό που είναι ασυνήθιστο είναι να έρχονται στην επιφάνεια οι τρόποι που τις χειρίστηκαν οι αρχές. Οι λεπτομέρειες, όμως, που χάνονται από τις εντυποσιωθηρικές πρεμιέρες των ειδήσεων, κρύβουν το μείζον, υποκείμενο πρόβλημα.